‘Uit al mijn negatieve gevoelens wil ik hiermee iets positiefs halen’

RUCPHEN – Ingrid Westerduin. Een bijzondere en zachtaardige dame met een zwaar verleden. Als kind werd zij tussen haar vierde en achtste jaar seksueel misbruikt door een buurman. Dit heeft haar voor het leven getekend. Hoewel ze op de goede weg zit, heeft ze nu, op haar 42ste, nog steeds te kampen met de gevolgen van de gruwelijke daad. Ze is echter van mening dat ze met negatieve gevoelens niets bereikt en wilde daarom iets positiefs doen met haar vreselijke ervaringen; ze schreef Blijf van mijn ondergoed af!!! Een (voorlees)boekje ter voorkomen van langdurig kindermisbruik.

DOOR VERA DE GEUS

Het verhaal van Ingrid is afschrikwekkend, maar de wijze waarop zij met haar verleden en ervaringen omgaat des te indrukwekkender. Ingrid was vier jaar toen ze voor het eerst door een buurman seksueel werd misbruikt. Dat hield aan tot haar achtste levensjaar. Ze hield haar mond als klein meisje, omdat de dader haar keer op keer bedreigde. Na vier afschuwelijke jaren verhuisde de buurman naar aan andere plaats. Al snel kwam men erachter dat hij zich daar aan buurtkinderen vergreep waarna het balletje ging rollen en bekend werd dat ook Ingrid het slachtoffer was geweest van deze man. Hij werd veroordeeld voor het misbruik van het andere meisje. Voor hetgeen hij Ingrid heeft aangedaan, werd hij deels gestraft, omdat Ingrid het op dat moment emotioneel niet aankon haar hele verhaal te vertellen. Er werd verder niet meer over gepraat en Ingrid blokte de vier jaar durende nachtmerrie uit haar gevoel en geheugen. “Destijds was de begeleiding natuurlijk nog niet zoals die nu is”, legt ze uit. “Ik probeerde het weg te stoppen, maar dat lukte niet. Het was altijd sluimerend aanwezig. Ik kreeg geestelijke en lichamelijke klachten, maar ik legde niet meteen de link met mijn verleden. Ik wilde het ook niet weten, wilde normaal leven. Dat lukte redelijk, want ik trouwde en kreeg twee kinderen die inmiddels volwassen zijn.”

Woedend
Een jaar of acht geleden barstte bij Ingrid echter de bom. Ze kon er niet meer onderuit; haar onverwerkte verleden haalde haar in. Ze kwam bij een psychiater terecht die haar, nog steeds, stukje bij beetje, helpt bij de verwerking. “Er komen een heleboel negatieve gevoelens naar boven”, vertelt Ingrid. “Als mens ben ik gevormd door hetgeen er gebeurd is. Ik laat gemakkelijk over me heen lopen, stel me onderdanig op. Allemaal gevolgen van het misbruik.

‘Er zijn weinig boeken ter voorkoming’

Woedend ben ik geweest op de dader. Ik heb hem dan ook een brief gestuurd waarin ik al mijn woede op hem projecteer. Ik heb nooit een reactie gehad, had ik ook niet verwacht trouwens.” Ingrid zegt de negatieve gevoelens nu om te willen zetten in iets positiefs en besloot daarom iets met haar verhaal te doen. “Ik heb deze ervaringen niet voor niets gehad. Ik kan er alleen mee rond blijven lopen of er iets mee doen in de hoop dat er niet nog meer kinderen slachtoffer worden van langdurig seksueel misbruik.”

Slachtofferhulp
Voor dat laatste heeft Ingrid gekozen. Ze schreef het boekje Blijf van mijn ondergoed af!!! Een (voor)leesboek voor kinderen van zes tot twaalf jaar over seksueel misbruik. De boodschap is dat kinderen weten dat ze bepaalde dingen niet hoeven te accepteren en dat, mocht het toch fout gaan, hier altijd mee naar buiten moeten komen. “Ik merkte dat er voornamelijk boeken zijn die over de verwerking van misbruik gaan, maar er is weinig te vinden ter voorkoming van langdurig misbruik. Daar wil ik met dit boekje verandering in brengen”, legt Ingrid uit. Dat lijkt gelukt, want het boekje is door diverse pedagogisch deskundigen enthousiast ontvangen. Ook Slachtofferhulp juicht het initiatief toe. “Daar ben ik blij om. Hopelijk gaat ouders echt met het boekje aan de slag, want een gewaarschuwd kind staan nu eenmaal sterker in zijn schoentjes”, besluit Ingrid. Het boekje is voor 6.95 euro te koop via boekhandels en internet. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Ingrid via ingrid-westerduin@live.nl

Link: Rucphense Bode, 6 juni 2012

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *